Newsletter

Newsletter – Ianuarie-Martie 2015

Centrul Regional de Reabilitare pentru copiii și tinerii cu dizabilități „Steaua Speranței” Iași

-Ianuarie-

Luna aceasta, la Centrul de zi „Steaua Speranței” Iași au avut loc două întâlniri de grup suport pentru familii, la care au participat un număr de 20 de familii.

De asemenea, în această lună am primit vizita unui grup de jurnaliști din Suedia, vizită ce a avut ca scop cunoașterea problemelor cu care se confruntă familiile din România care au copii cu nevoi speciale, felul în care se implică comunitatea și modul în care Fundația „Star of Hope” a ajutat familiile acestor să treacă mai ușor peste problemele întâmpinate.

   

-Februarie-

Luna februarie a fost o lună pe care Fundația „Star of Hope” România o dedică „Familiei”. Astfel, Fundația a pregătit o seară plină de jocuri, voie bună și mulțumire pentru familiile care au copii înscriși în cadrul Centrului Regional de Reabilitare „Steaua Speranței” Iași.

Anul acesta este cel de-al 3 lea an în care atât mamele, cât și tații copiilor, au participat la un astfel de eveniment. E nevoie de curaj și determinare, pe lângă elementul principal – iubirea, pentru a întemeia o familie. Cu atât mai mult e nevoie și de răbdare, dăruire și speranță. Așadar, pentru că merită, „Familia” a fost sărbătorită și cinstită de către Fundația „Star of Hope” România.

-Martie-

Fundația „Star of Hope” România împreună cu Asociația „Renașterea Speranței” a organizat în data de 19 Martie, începând cu ora 14:00, în Zona Intersport – Palas Mall, evenimentul „UP WITH DOWN”, organizat în cadrul Campaniei de susținere a Persoanelor cu Sindrom Down.

Evenimentul s-a desfășurat în cadrul săptămânii dedicate Sindromului Down și a marcat ziua de 21 Martie – declarată Ziua Mondială a Sindromului Down. Ne-am propus ca prin acest eveniment să informăm, să sensibilzăm și să creștem atât gradul de acceptare în comunitate a persoanelor cu Sindrom Down, cât și a gradului de implicare în viața acestora.

Spectacolul a fost moderat de doamna Raluca Diaconiuc de la Radio Iași. Au performat Facultatea de Teatru Iași – Dans comic – AN l clasa prof. univ.dr. Aurelian Balaita, coordonator mișcare scenică lector univ. dr. Ligia Delia Grozdan, „Academia Show” – Prof Ligia Delia Grozdan, Prof. Cosmina Paraschiv, Prof. Alina Cosoi – 2 dansuri, Palatul Copiilor Iași – un cantec – coordinator Prof Anca Apetroaie, Asociatia „Cutezatorii” – un dans – Coord. Prof. Ligia Delia Grozdan, Prof. Cosmina Paraschiv, Andreea Dancinescu și tinerii cu Sindromul Down de la Asociația „Renașterea Speranței”- 2 dansuri.

Au fost prezente la eveniment în jur de 250 de persone alături de cadre didactice, elevi și studenți, voluntari, reprezentanți ai autorităților publice, ai firmelor și ONG-urilor din Iași. Domnul Cristian Adomniței, președinte al CJ Iași, doamna Niculina Karacsony și doamna Mihaela Zaharia din partea DGASPC Iași, doamna Mihaela Pahone din partea Prefecturii Iași cât și Roxana Necula președinte CNASR Iași au fost prezenți și și-au arătat susținerea față de persoanele cu Sindromul Down.

Partenerii noștri, școlile și liceele, ONG-urile din Iași cât și cei prezenți în Palas Mall care au vrut să se implice au cumpărat câte un balon, au scris pe el cuvinte de încurajare și gânduri bune pentru persoanele cu Sindromul Down și l-au agățat de cuvântul „DOWN”. Împreună, balon cu balon, s-a format un buchet cu mesaje de încurajare și s-a ridicat „Down”-ul și astfel s-a demostrat empatia comunității pentru persoanele cu această afecțiune.

„Copiii cu Sindromul Down s-au bucurat foarte mult pentru că lor le place să arate ca și ei pot să facă ceva frumos. De fiecare dată când se implică în activități artistice pun foarte mult suflet. Noi ca părinți, prin acest eveniment am avut o șansă să le arătăm comunității cum se comportă ei în societate. Ce așteptăm noi pe viitor din partea comunității este să le oferim cât mai multe posibilități de a se dezvolta la întregul lor potențial.” a spus Mioara Iordache, președinte al Asociației „Renașterea Speranței” și mama a unei tinere cu Sindromul Down.

Centrul de Zi – Dorohoi

-Ianuarie-

Pe data de 15.01.2015 copiii cu nevoi special, alături de copiii de la grădiniţa „Ştefan cel mare şi Sfânt” au urmărit împreună teatrul de păpuşi ,,Ghiceşte povestea”.

În această lună am primit şi celelalte ghiozdane pentru copii mari de la Asociaţia „Stop Hunger”, care au fost distribuite tinerilor. Aceștia au fost extrem de bucuroși și vin cu rucsacul în fiecare zi la Centru .

În această lună eleviide la Seminarul teologic ,,Sf. Ioan Iacob” au lucrat şi socializat alături de copii din cadrul Centrului. Aceștia au confecționat diferite obiecte împreună, au jucat tenis și au pictat. De asemenea părinții pot face voluntariat în funcție de nevoile apărute și disponibilitatea lor.

-Februarie-

Pentru Adina, în această lună a ajuns mulajul din Germania, iar echipa de la „Ortotec” Iași s-a deplasat la Centrul din Dorohoi unde s-a făcut proba, urmând ca în luna martie să îi fie finalizată lucrarea privind protezarea mâinii.

O altă fetiță, Raluca a beneficiat prin campanie, de o intervenție chirurgicală la urechi pentru fixarea aeratoarelor și i-a fost fixată o proteză mandibulară provizorie pentru care lunar va trebui să meargă la Cluj pentru evaluari şi remodelare. După un an de zile, i se va pune proteza definitivă dacă totul va decurge bine. Ea continuă ședințele de logopedie din cadrul Centrului deoarece are nevoie de recuperare și în acest domeniu.

În cadrul Clubului Prieteniei a avut loc o activitate unde copiii au lucrat alături de elevi voluntari de la Colegiul Naţional Grigore Ghica, CLASA A IX A D. Activitatea s-a desfăşurat pe grupe de lucru respectiv pictură, abilităţi practice, utilizarea calculatorului. La atelierul de abilități practice copiii au lucrat în echipe cu elevi voluntari confectionând origami în formă de floare, la atelierul de pictură și-au arătat dragostea lor față de părinți desenând inimioare colorate pentru ei, iar la informatică au învățat să facă felicitări desenând pe calculator.

Pe data de 15.02.2015 copiii cu nevoi speciale alături de copiii de la grădiniţa ,,Ştefan cel mare şi Sfânt” au urmărit împreună teatrul de păpuşi „Măgărușul încăpățânat”

În această lună copiii au desfășurat o activitate cu grupa ,,Ursuleții” de la grădinița „Ștefan cel Mare și Sfânt”. Întâlnirea a constat în confecționare de mărțișoare pentru a vesti venirea primăverii. Ei au lucrat marțișoarele manual din hârtie creponată roșie și albă și în loc de ciucuri la capete au legat baloane colorate. Aceste mărțișoare au fost dăruite copiilor cu nevoi speciale. La finalul întâlnirii copii s-au jucat împreună și au servit dulciuri.

Copiii de la Centrul „Steaua Speranței” Dorohoi au fost în vizită la expozitia „Columbofilia” Traditie și Pasiune. Intrarea am obținut-o gratuit atât pentru părinți cât și pentru copii.

Implicarea voluntarilor în activităţile Centrului

Elevii voluntari de la Seminarul teologic ,, Sf. Ioan Iacob” o dată pe săptămână au venit la Centru și au lucrat și socializat alături de copiii cu nevoi speciale. Ei au confecționat articole hand made și mărțișoare împreună cu copiii de la Centrul „Steaua Speranței” și s-au implicat și în distribuirea lor. Alături de ei au lucrat și părinții copiilor cu nevoi speciale, toți formând o echipă.

O altă activitatea a elevilor voluntari de la Seminarul teologic ,,Sf. Ioan Iacob” a fost acea de-a interacționa cu copiii prin jocuri de socializare și activități de mișcare.

Vă mulțumim!