Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor.

5 mai 2017, ziua care a pus Valea Seacă (Bacău) pe harta României

Vizita la Valea Seaca, jud. BacauO zi în care liniștea satului a fost spulberată de vestea sosirii Excelenței Sale, Anneli Lindahl Kenny, ambasador al Suediei în Romania, pe ulițele din satul Valea Seacă (Bacău). Aici trăiesc aproape 4000 de suflete, o treime find de etnie romă.

Comuna Valea Seacă (județul Bacău) este una dintre cele mai sărace din județ. Multe familii au luat calea pribegiei, printre străini, în căutarea unui loc de muncă, în special în ţările nordice (Suedia, Norvegia). Le-au rămas în sat copiii, unii pe la rude, alții... în voia sorții. Iar școala este, pentru ei, ultima prioritate...

Vineri, 5 mai 2017, Excelența Sa, dna Anneli Lindahl Kenny, ambasador al Suediei în Romania, însoțită de dl. Alexander Peyre-Dutrey, Secretar I al Suediei în România, împreună cu delegația suedeză formată din dl Lennart Eriksson, președintele Star of Hope International (Suedia) și dl Marco Stromberg, fondatorul școlii suedeze de antreprenoriat "FOCUS BUSINESS SCHOOL INTERNATIONAL (Suedia), dna Aurora Vatamaniuc, președinte Fundația Star of Hope Romania, au venit special în comuna Valea Seacă (Bacău), pentru a vizita Centrul de Servicii Integrate pentru copii aflați în dificultate Valea Seacă. Centrul a fost deschis de către Fundația Star of Hope Romania în 2015, pentru copiii de etnie romă.

Vizita la Primaria Valea Seaca, jud. BacauPrima oprire a fost la sediul Primăriei comunei Valea Seacă. Aici au fost primiți de către edilul localității, dl Ioan Pravăț. Discuțiile au vizat situația extrem de dificilă cu care se confruntă în special copiii și adulții de etnie romă din comunitatea locală.

După întâlnirea de la primărie, Excelența Sa, dna Anneli Lindahl Kenny, ambasador al Suediei în Romania, a vizitat Centrul de Servicii Integrate pentru copii aflați în dificultate Valea Seacă. Pentru că mulți dintre copiii din Centru au fost plecați peste hotare alături de părinții lor, nu au fost surprinși sau intimidați de prezența unei persoane de altă naționalitate. Au răspuns cu sinceritate la toate întrebările dnei ambasador și au povestit frânturi din viaața lor fără teamă, fără inhibiții. După ce și-au terminat mâncarea din farfurii, copiii au făcut repede felicitări, fiecare așa cum s-a priceput, și le-au oferit musafirilor.

Vizita la Valea Seaca, jud. BacauȘi pentru că, în centru erau prezenți doar copiii, Excelența Sa, dna Anneli Lindahl Kenny, ambasador al Suediei în Romania, a dorit să vadă de aproape casele în care locuiesc copiii, să cunoască părinții sau rudele acestora. Și a mers pe jos în zona Pălămida, unde locuiește majoritatea copiilor din proiect. Oaspeții din Suedia au văzut o parte din casele renovate de Fundația Star of Hope Romania, câteva dintre serele dezvoltate în cadrul proiectului pentru familiile copiilor. Unul dintre părinții din proiect, a scos acordeonul din casă cu 2 încăperi și a cântat special pentru invitați.

Suntem extrem de onorați și mulțumim Excelenței Sale, dna Anneli Lindahl Kenny, ambasador al Suediei în Romania, delegației suedeze, pentru vizita, ineteresul și încrederea acordate proiectelor derulate de către Fundația Star of Hope Romania. ( mai multe fotografii )

Despre Centrul „Steaua Speranței” din Valea Seacă

Centrul de servicii integrate pentru copii aflați în dificultate „Steaua Speranței” a fost înfiinţat în anul 2015 în cadrul proiectului „Intervenţie în familii aflate în dificultate “, proiect derulat de Fundația Star of Hope Romania în parteneriat cu Primăria comunei Valea Seacă şi cu sprijinul financiar al donatorilor privaţi din Norvegia şi Suedia. Principalii finanţatori sunt Pingstforsamling Arvika, Suedia, Pinsemenigheten Salem, Sandefjord Norvegia, alături de organizaţia Star of Hope International Suedia şi Norvegia.

Vizita la Valea Seaca, jud. BacauPrin activităţile derulate în cadrul Centrului se urmăreşte prevenirea abandonului familial, al eşecului/abandonului şcolar, în special copii de etnie romă. Se asigură accesul copiilor aflaţi în situaţii de risc social din comunitatea locală, în special copiii de etnie romă, la activităţi socio-educaţionale şi recreative, susţinându-se astfel integrarea lor socială. Părinţii beneficiază de servicii de consiliere, educaţie parentală, grup suport. O altă categorie de activităţi sunt centrate pe dezvoltarea comunitară. Până în prezent au beneficiat de servicii în cadrul Centrului 87 de copii, 35 de părinți, inclusiv aproximativ 17 frați ai copiilor înscriși în program. Părinții copiilor beneficiază de consiliere individuală și de grup, de activități de educație parentală, grupuri suport.

Fundaţia „Star of Hope” România este o organizaţie neguvernamentală, apolitică, bazată pe principii şi valori creştine, care are sediul central la Iaşi. Este membră a Organizaţiei „Star of Hope International” Suedia şi partener cu Organizaţia „Star of Hope” Norvegia şi Organizaţia „Star of Hope” SUA. Misiunea Fundaţiei „Star of Hope” România este îmbunătăţirea calităţii vieţii copiilor aflaţi în dificultate, în special a copiilor cu dizabilităţi. În cei peste 25 de ani de activitate, Fundaţia „Star of Hope” România a ajutat peste 10.000 de copii abandonaţi şi copii cu dizabilităţi aflaţi în familii cu risc de abandon să aibă o viaţă mai bună. Fundaţia a înfiinţat 11 Centre de Zi pentru copii aflaţi în dificultate şi pentru copii cu dizabilităţi în vederea recuperării şi prevenirii abandonului familial şi şcolar în România (Botoşani (2), Dorohoi, Iaşi, Bârlad, Vaslui (3), Bacău, Ilfov si Tulcea), însemnând peste 500 beneficiari.

Aurora Vatamaniuc
Președinte Executiv
Fundația Star of Hope Romania
0744506036

. © 2013-2017 Star of Hope Romania - Declaratia de confidentialitate