This site uses cookies! Continue browsing involves their acceptance.

Un vis are nevoie de ajutor: Teodora

 TEODORA FUGARU (cl a IX, Husi)

Centrul Afterschool Star of Hope Husi

Teodora este elevă în clasa a  IX a, la Colegiul Agricol ”Dimitrie Cantemir” Husi, profil Industrie alimentară. A intrat în programul Centrului din Husi cand avea 7 ani. Locuiește împreună cu mama sa și cei doi frați gemeni într-un apartament închiriat. Mama fetei lucrează  la o secție de încălțăminte cu salariul minim pe economie. Când fata era în clasa a IIa, mama ei a vrut să o retragă de la Centru pentru că nu avea cine să aibă grijă de cei doi frați mai mici de la grădiniță. Cele două specialiste din Centrul Star of Hope au intervenit imediat și convins-o pe mamă înscriindu-i in program și pe cei doi frati mai mici. Astfel, fetița a continuat să vină la Centru iar rezultatele școlare nu au întârziat să apară. În fiecare  an școlar, Teodora obținea Premiul I. Acum, fata este în clasa a IX și își dorește imens să fie cea mai bună din clasă, să termine liceul și să meagă mai departe la facultate. Visează să ajungă inginer.

Teodora are nevoie de susținere financiară din partea celor din jur deoarece mama nu face față singură cheltuielilor casei (chirie, utilități, mâncare, rechizite, hăinuțe pentru copii etc) cu (doar) un salariu minim pe economie.

La Centrul Afterschool Star of Hope Husi sunt înscriși în program 25 de copii (6 – 11 ani) în risc de abandon școlar din cauza sărăciei. Zilnic, după orele de școală, copiii vin la Centru, primesc o masă caldă, apoi își fac temele sub îndrumarea specialiștilor Star of Hope.

 

 

 

Scriitorul Mihai Neamțu, întâlnire cu membrii Clubului Tinerilor

Luna martie a însemnat pentru membrii Clubului Tinerilor din Centrul Star of Hope Iasi și întâlnirea (atât de așteptată) cu scriitorul, antreprenorul și mentorul Mihail Neamțu. Frumoasa inițiativă aparține agenției VATAMS CONCEPT (multumim!), ”vinovată” și de cursurile de dezvoltare personală și orientare în carieră organizate special pentru tinerii noștri.

Întâlnirea cu Mihail Neamțu a avut loc chiar în Centrul nostru din Iași, ocazie cu care s-au împletit poveștile de viață ale tinerilor cu frânturi din proiectele scriitorului Mihail Neamțu. Și astfel, ai nostri tineri au aflat despre Clubul Marilor Cărți – lansat de scriitor de curând – dar și despre cum să învețe să-și spună povestea și despre cum să povestească altora, despre… Pe scurt, despre viața trăită frumos și cu fruntea sus. Am uitat să vă povestim că, alături de noi, la eveniment a fost și presedintele executiv al Fundatiei Star of Hope Romania, dna Aurora Vatamaniuc.

În urma acestei vizite, scriitorul Mihail Neamțu a decis să ofere o bursă unei tinere cu dizabilități în cadrul Clubului Marilor Cărți. Și mai e ceva, a acceptat să devină Ambasador Star of Hope Romania și să susțină alături de noi accesul la educatie pentru copiii si tinerii  defavorizați. Multumim din nou scriitorului Mihail Neamțu! Suntem onorați și recunoscători!

 

 

Un vis are nevoie de ajutor: Sergiu

Povestea lui Sergiu (17 ani, cl. aXa, Liceu cu profil Științe Sociale)

Centrul Afterschool Star of Hope Dimăcheni (Botoșani)

Sergiu mai are 2 frați și o soră mai mare. Au fost crescuți doar de mamă, deoarece tatăl lor a decedat când Sergiu avea doar 2 luni.

Locuiesc toți într-o casă din comuna Corlăteni (Botoșani), în condiții grele.

În 2016, Sergiu a fost înscris în programul Centrului Afterschool Star of Hope Dimăcheni (Botoșani). Era în clasa a V a și, deși era foarte mic, băiatul venea zilnic la Centru,  după orele de la școală, mergând pe jos 6 km dus-intors, indiferent de vremea de afară.  Era foarte silitor și foarte concentrat pe studiu. După ce își termina temele, îi ajuta pe colegii lui mai mici și le explica lecțiile, colegii noștri având alți 32 copii cu care faceau lecțiile în același timp. Cu timpul, Sergiu, un copil, ajunsese omul nostru de bază. Lui Sergiu îi plăcea foarte mult geografia și chiar a participat la 3 competiții județene, fiind olimpic la geografie. 

Astăzi, Sergiu este elev la liceu, în clasa a X a și continuă să vină, ca voluntar, la Centrul Star of Hope și ajută copiii la efectuarea temelor. Acasă nu are o masă pe care să-și pregătească lecțiile iar acoperișul casei este stricat.  Mama acestui băiat lucrează cu ziua prin sat, ca sa aibă mâncare pentru copii și, mai mult decât atât, din sărăcia lor, ajută pe alții mai necăjiți decât ei. Astfel, mama lui face mâncare iar Sergiu merge la acei oameni ca să le-o ducă.... Acum Sergiu are ore școlare online însă nu are un telefon, o tabletă sau un laptop... Și ar avea foarte mare nevoie, pentru că Sergiu este determinat să învețe, oricât ar fi de greu, și să ajungă jandarm sau polițist. Si mai are are un vis Sergiu, vrea ca, pe lângă serviciu,  să aibă o sală de fittnes și, din banii câștigați, să ajute în continuare oamenii săraci și copiii fără posibilități materiale să nu abandoneze școala. Până atunci, Sergiu are nevoie de haine, încălțăminte, rechizite. Sergiu are 85 kg , poarta la mărimea M/L și la încălțăminte - numărul 42.

*La Centrul Star of Hope Dimăcheni (Botoșani) sunt înscriși 30 de copii in risc de abandon școlar din cauza sărăciei extreme. Aici, zilnic, copiii vin după orele de școală, se spală, manâncă o masă caldă (singura din zi pentru multi dintre ei) și își fac temele asistați de specialiștii Star of Hope. E nevoie de sustinere financiară pentru construirea unor toalete adecvate, de un laptop, de o tablă... Centrul își desfășoară activitățile într-o cameră de la subsolul cădirii unei biserici iar în balconașul acestei clădiri a fost improvizat un micuț atelier de croitorie unde mamele pot să își dezvolte abilități de lucru. În această comună, nici școala cu cei peste 200 copiii nu are fântână nici toalete.  În acest sat sunt mame și tați care nu știu să scrie nici să citească dar care își doresc un viitor mai bun pentru copii lor. Nu au unde să muncească astfel că sărăcia îî poate tine pe copii departe de școală.

 

 

Un vis are nevoie de ajutor: Novac

Povestea lui Novac Roman (10 ani, cl a IVa)

Centrul Star of Hope Valea Seacă (Bacău)

Novac (10 ani) locuiește împreună cu părinții și încă 4 frați în Valea Seacă (Bacău), într-o casă cu două încăperi foarte sărăcăcioase, cu linoleum rupt așezat direct peste pământ... Mama e casnică, tatăl lucrează ocazional, atunci când găsește ceva de lucru... Ambii părinți sunt analfabeți.

Băiatul nu știe cum e să mergi la școală cu un ghiozdan plin cu rechizite, încălțat, îmbrăcat iarna cu hăinuțe groase sau subțiri – vara. Tot ce a văzut Novac (de mic) în jurul său a fost sărăcie lucie. Din același motiv, o soră mai mare s-a măritat la 13 ani... 

În primii ani de școală, băiatul era foarte agresiv, fizic și verbal. A fost chiar la un pas de a fi exmatriculat. Atunci a apărut Star of Hope Romania în viata acestui copil. Novac a intrat în programul Centrului Afterschool Star of Hope din localitate in urma cu 2 ani. Aici, băiatul a înțeles că viața poate fi și altfel cu condiția să respecte niște reguli și, cel mai important, să nu lipsești nicio oră de la școală. În fiecare zi, după orele de la școală, Novac vine la Centrul nostru, se spală pe mâini, primește o masă caldă și începe să-și facă temele sub îndrumarea plină de căldură a educatorilor specializați. Cu ajutorul primit la Centru, Novac s-a schimbat total! Novac este astăzi cel mai bun elev din clasă și a descoperit ce înseamnă competiția cu cei mai buni. Își dorește mult să ajungă polițist.

Nevoile băiatului – hăinuțe, încălțăminte, rechizite, alimente.

*În Centrul Afterschool Star of Hope din Valea Seacă sunt înscriși în program 40 copii din clasele I – IV și 20 de copii din clasele V – VIII. Aici, zilnic, după orele de școală, copiii vin, se spală, primesc p masă caldă (pentru mulți e singura din aceea zi), apoi își fac temele asistați de către specialiștii Star of Hope          

 

 

Un vis are nevoie de ajutor

POVESTEA LUI IOAN (12 ANI, cl a V a)

Centrul Afterschool Star of Hope Botoșani

 

Ioan locuiește împreună cu păriinții și 3 surori într-un apartament cu două camere, un spaţiu mult prea mic pentru ei.

Starea de sănătate nu i-a permis mamei să se angajeze iar tatăl copiilor este tâmplar și a avut un serviciu până când a început pandemia (a fost disponibilizat). În prezent nu are serviciu permanent, dar caută şi se implică în diverse mici proiecte.

Ioan a intrat în programul Centrului Afterschool Star of Hope Botoșani în urmă cu 3 ani. Pe atunci, copilul obișnuia să lipsească de la școală și avea note mici. Astăzi, băiatul este printre primii din clasă, terminând clasa a IV a cu media 8.95. Iubește mult matematica, are o minte ascuţită şi pricepe imediat principiile de bază. Anul trecut a participat la concursul MICII MATEMATICIENI și a obținut Medalia MICUL MATEMATICIAN.

Una dintre bucuriile lui mari este pachetul cu rechizite primit la Centru. Atunci ochii îi strălucesc de bucurie şi e mândru că are şi el tot ce-i trebuie pentru şcoală. Pentru el, o greşeală la scris nu este motiv pentru a rupe foaia – ar fi o risipă prea mare. De aceea scrie „pe curat” doar după ce a verificat pe ciornă.

Visul lui Ioan este să devină inginer constructor:

 „Vreau să construiesc case, blocuri cu apartamente mari, în care fiecare copil să aibă camera lui, să nu mai doarmă îngrămădiţi!” – ne spunea Ioan în una din discuţiile de la Centru. „Îmi doresc să pot veni acasă şi să am dulăpiorul meu pentru haine, să pot să stau la masă şi să scriu... Mi-aş dori să pot merge la serviciu, să câştig bani mulţi şi să ajut şi pe alţii. Îmi doresc să avem fiecare din noi camera lui şi în fiecare cameră câte o baie, ca să nu ne aglomerăm în fiecare dimineaţă! Şi îmi mai doresc un calculator sau un laptop – să mă pot conecta la ore. Chiar şi un telefon mai bun ar fi suficient!”

 

Acasă nu are o masă şi un scaun al lui pe care să se aşeze şi să se ocupe de efectuarea temelor; camera e prea mică, abia încap un pat normal, patul etajat şi un dulap mare, cu hainele tuturor. Centrul îi oferă însă lucrurile după care tânjeşte: o masă a lui, un scaun personal, timp şi atenţie. Îşi termină lecţiile repede, apoi – datorită tiparului dezvoltat în familie – se îndreaptă spre ceilalţi copii şi îi ajută la teme, înainte de a-şi acorda timp pentru activităţile recreative.

Nevoile materiale şi situaţia familială au generat în inima lui Ioan o dorinţă de cunoaştere şi o sete de învăţare rar întâlnite la copiii de vârsta lui. Citeşte mult şi urmăreşte documentare pe care apoi le povesteşte celorlalţi copii de la Centru. Un sprijin în vederea continuării educaţiei şi îmbunătăţirii condiţiilor de studiu ar fi pentru Ioan o poartă de intrare în lumea la care, deocamdată, doar visează... O masă, un scaun, un dulăpior pentru haine, un calculator... Lucruri mărunte care îi pot schimba viitorul.

 

 *În Centrul Star of Hope Botosani sunt înscriși 38 copii (4 – 14 ani), în risc de abandon școlar din cauza sărăciei. Aici, copiii vin zilnic, vin după orele de școală, primesc o masă caldă si desert, după care încep temele pentru școală. 

 

 

 

Un vis are nevoie de ajutor

DUMITRU NICOLETA (clasa a VI-a, 13 ani)

Centrul Afterschool Star of Hope Murgeni (Vaslui)

Nicoleta este unul dintre cei 35 de copii săraci incluși în proiect. Fetița este în proiectul Centrului din 2016.

Provine dintr-o familie foarte săracă, cu multi copii. Când avea 3 ani, Nicoleta a suferit arsuri pe 60% din suprafata corpului. Părinții o lăsaseră singură în încăpere si fetița a căzut peste soba incinsă.  A fost operată de mai multe ori la Iasi si Bucuresti.

>În clasa I, reușea cu greu să scrie, să citească pe litere sau să numere pe degete. Dupa o lună de sprijin, a inceput sa fie mai activa si mai implicata in toate activitatile de la Centru. In clasa a II-a, fiind ajutata din ce in ce mai mult de specialistii Star of Hope Murgeni, a inceput sa scrie prima literă corect, apoi a inceput să recunoască literele de pe tablă si, in cele din urma, să le citească.

 

In Centrul Afterschool Star of Hope Murgeni (Vaslui) sunt înscriși în program 35 de copii un risc de abandon școlar din cauza sărăciei extreme. Aici, copiii vin zilnic, după orele de școală, se spală pe mâîni primesc o masă caldă și își fac apoi temele asistați de către specialiștii Star of Hope.

 

 

 

Apel la solidaritate: "Investeste in bine"

Ne dorim să citiți cu inima rândurile de mai jos. Trăim vremuri pe care nimeni nu și le imagina... Distanțare fizică, carantină, autoizolare, frică... E greu pentru fiecare, însă imaginați-vă cum e pentru familiile care au copii cu dizabilități care trăiesc din indemnizațiile de asistenți personali ai propriului copil, indemnizații care nu sunt plătite acum cu lunile... Imaginați-vă cum trăiesc copiii ai căror părinți nu au bani pentru strictul necesar zilnic, în comunități nu sărace, ci foarte sărace... Nu are rost să vorbim despre internet, tablete, cursuri online... Acești copii au nevoie acum de solidaritatea noastră, a celor din jurul lor.

Facem azi, deci, un APEL LA SOLIDARITATE către fiecare. Vă invităm să donați pentru ca peste 500 de copii din 12 Centre Star of Hope Romania să aibă acces la educație și terapie pentru recuperare.

Vă invităm să INVESTIȚI ÎN BINE!

A investi înseamnă a plasa o sumă de bani, mai mare sau mai mică, cu scopul de a obține un profit peste un oarecare timp. Noi, cei din Fundația Star of Hope Romania, am început să investim în urmă cu 30 de ani. În ce am investit? Am investit în binele copiilor, fie cu dizablități, fie foarte săraci. Profitul? Profitul a venit uneori mai repede, alteori după luni de zile și chiar ani. Care a fost profitul nostru? Primul cuvânt rostit de un copil autism, după ore și zile și săptămâni de terapie în Centrele noastre. Primii pași pe care i-a făcut SINGUR copilul cu sindrom de Down, la vârsta de 4 sau 5 ani. Profitul nostru? Pozele cu copiii noștri cu dizabilități integrați în grădinețe sau absolvenți de liceu, de Facutate. Andreea, Răzvan, Bianca sunt azi adulți pentru care lumea nu s-ar mai prăbuși dacă, ferească Dumnezeu, părinții lor nu ar mai fi. Ei sunt capabili azi să se ajute singuri, își pot face singuri de mâncare, au o meserie și luptă pentru viața de zi la fel ca dumneavoastră, la fel ca noi.

NOI AM INVESTIT ÎN BINE și o vedem azi pe Larisa (paralizie cerebrală) care azi poate merge, e drept, înca cu ajutor, dar MERGE pe propriile picioare și vorbește!

Îl vedem pe Sebi, un băiețel cu autism, care azi zâmbește când ne vede, care ne povestește, e drept, nu cu ușurință dar interacționează cu noi, cu cei din jurul lui!

O vedem pe Teo, o fetiță cu sindrom Down... Teo a crescut, azi merge la școală, ne povestește, ne dă sfaturi, face fotografii...

Da, AM INVESTIT ÎN BINELE copiilor cu dizabilități și din Iași, Dorohoi, Bârlad, Botoșani și Suceava.

Și-am mai facut o investiție, am investit în binele copiilor foarte săraci. Am început în urmă cu aproape 25 de ani, în Huși. Am investit în Binele lor, i-am ajutat la teme și le-am oferit o masă caldă la pranz. De multe ori, trimiteam si pentru frații lor, de acasă. Profitul nostru nostru? Azi, unii dintre ei au terminat licee, facultăți și se intorc vara în Centru ca voluntari. Ajută, la rândul lor, alți copii săraci să crească normal și să se ajute singuri!

Da, AM INVESTIT ÎN BINELE copiilor săraci și din Murgeni, din Valea Seacă, Babadag și Dimăcheni.

De ce vă povestim acum toate acestea? Pentru că vrem să oferim șansa fiecăruia dintre dumneavoastră SĂ INVESTIȚI ÎN BINE, alături de noi! Binele, oricât de mic, rodește ca sămânța și bucură pe om. Și, deja știți asta, binele se întoarce întotdeauna, chiar dacă uneori mai devreme, alteori mai târziu!

Zilele acestea au decis să investeasca în bine, alături de noi, apreciata jurnalistă IRINA PĂCURARIU și LAURA BRETAN, o voce pe care o știți și pe care o iubiți. Ele sunt, de altfel, ambasadoare ale copiilor din Centrele Star of Hope Romania.

Aceste mărturisiri deschid un nou demers Star of Hope Romania, o nouă campanie ce poartă titlul INVESTEȘTE ÎN BINE. Ne dorim să avem cât mai mulți doritori să investească în binele celor peste 500 de copii lunar din cele 12 Centre Star of Hope Romania.

CUM PUTEȚI INVESTI ÎN BINE?

Puteți alege o investiție de 20 lei lunar, adică o masă caldă pentru un copil sărac din Centrele noastre tip Afterschool din Dimăcheni (Botoșani), Valea Seacă (Bacău), Murgeni (Vaslui), Huși, Botoșani, Babadag (Tulcea) și Pantelimon (Ilfov). Acești copii săraci mai au nevoie (în afară de sprijin specializat la teme) de rechizite, pachete cu alimente, medicamente, hainuțe sau încălțăminte.

Sau puteti investi 50 de lei lunar, pentru o oră de terapie recuperatorie pentru un copil cu dizabilități ai căror părinți nu au bani uneori nici pentru mâncare.

Sau puteti investi 100 de lei lunar, pentru transportul dus-întors (și pachețel cu mâncare) din satele în care locuiesc până la Centrele noastre de terapie pentru un copil cu dizabilități ai căror părinți nu au bani uneori nici pentru mâncare.

Sau puteți alege să dirijați către noi, Fundația Star of Hope România, 20% din impozitul pe profit, dacă sunteți firmă! Asta înseamnă burse de terapie pentru copiii cu dizabilități dar și ajutor (o masă caldă și sprijin la teme) pentru copiii foarte săraci. Sau puteți adopta un grup de copii, fie cu dizabilități, fie foarte săraci din Centrele nostre tip Afterschool,

Și încă ceva, o investiție în bine începând cu suma de 100 Ron înseamnă un album semnat LAURA BRETAN cadou!

INVESTEȘTE ÎN BINE

fie direct în contul Fundatiei Star of Hope Romania RO36RNCB0175033618640001 RON

fie prin paypal accesând link-ul următor https://www.paypal.com/donate/?hosted_button_id=ZRRDC7P95E2BL

 

Oricine poate investi în bine, cu o sumă oricât de mică! Binele va crește mare, stiți asta, nu?

Mai avem multe să vă povestim însă ne oprim și vă reamintim că, dacă INVESTIM ÎN BINE, viața e mai frumoasă!

Au ales să ne fie alături, și de această dată, ZIARUL DE IASI, EVENIMENTUL, TVR IAȘI, IasiLife TV, TeleMoldova Plus, TELEM, RADIO IASI, RADIO ARMONIA, RADIO IMPACT.

Vă multumim pentru că ați citit apelul nostru și pentru că ați ales să investiți în bine!

 

Fundația Star of Hope Romania înseamnă 30 de ani de activitate în România,
peste 20.000 de copii defavorizați ajutați,
12 centre de zi pentru copii în situații vulnerabile,
30 de specialiști formați continuu în slujba copiilor orfani,
a celor cu dizabilități și a copiilor săraci în risc de abandon școlar.
Zeci de mii de ore de consiliere și instruire a părinților,
20 de asociații de părinți mentorate și
Unica Federație De Părinți Care Au Copii Cu Dizabilități Înființată în România.

Persoană de contact

Aurora Vatamaniuc
Președinte executive Fundația Star of Hope Romania
Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Tel: 0744506036

Adina Mihălăchiuță
Found Raiser Fundația Star of Hope Romania
Tel: 0743112725, Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

 

Dezbaterea online "Solidaritate pentru Dizabilitate"

Joi, 3 decembrie 2020, a avut loc dezbaterea online ”Solidaritate pentru Dizabilitate”, organizată de Fundația Star of Hope România, Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale (FONSS) și Federația Organizațiilor de Părinți care au Copii cu Dizabilități (FOPCD).

 

Participanții la au fost onorați de prezența Excelenței Sale, dna Therese Hyden, Ambasador al Suediei la Bucuresti. De asemenea, la

eveniment au participat și oficialitățile române: dna secretar de stat Maria Mădălina Turza, președinte al Autorității Naționale pentru Drepurile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții (ANDPDCA), reprezentanții Consiliului Județean Iași, DGASPC Iași, DAS Iași. Aceștia au ascultat și au dezbătut cu persoanele cu dizabilități și reprezentanții lor- părinți sau ONG-uri problemele întâmpinate în această perioadă de ei. Evenimentul a fost moderat de dna Mihaela Munteanu (jurnalist Radio Iași).

 

Organizatorii au dorit să marcheze astfel Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități, printr-un dialog nepătimaș dar onest între părinți, ONG-uri, și reprezentatanți au utorităților locale și naționale. Împreună au pus pe aceeași masă virtuală o parte dintre problemele grele cu care se confruntă acum, in această perioadă dificilă de pandemiei, persoanele cu diferite dizabilități (copii sau adulți).

 

Cei mai mulți dintre părinții participanți la dezbatere au ridicat problema gravă și fără niciun avertisment, cauzată de intârzierile mari (două sau chiar trei luni) în plata salariilor de asistenți personali, unii dintre ei neprimindu-și banii din luna septembrie. ”Din cauză că nu ne-am primit salariul de asistent personal, era să îmi taie utilitățile, la bancă nu am plătit rata, nu mai am bani nici de mâncare și nici de medicamente pentru copilul meu cu dizabilități... Mulți părinți riscă acum să fie dați afară din chirii!”, este mesajul unei mame din Baia Mare. În Iași o situație deosebită este în comuna Ciurea, unde un număr mare de asistenți personali au rămas fără singurele lor venituri.

Maria Mădălina Turza, președinte – secretar de stat ANPDCA, a explicat această situație dramatică prin faptul că ”pentru plata acestor salarii, în fiecare an se stabileste prin lege ce procent din această sumă se pune de la bugetul de stat și cu cât completează fiecare primărie, pe baza bugetului estimat corespunzător numărului de asistenți personali din localitate și că, plătind salariile asistenților personali integral din banii de la bugetul de stat, primăriile au epuizat banii. Acum se așteaptă deblocarea sumei restante din Fondul de Rezervă”.

Therese Hyden, Ambasador al Suediei la Bucuresti, a subliniat că și în această perioadă grea, persoanele cu dizabilități trebuie să beneficiaze de acces și egalitate. Excelența sa a remarcat  importanţa accesibilităţii la mediul fizic, social, economic şi cultural, la sănătate şi educaţie, la informare şi comunicare, pentru a da posibilitatea persoanelor cu dizabilităţi să se bucure pe deplin de toate drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, așa cum este menționat în CONVENȚIA ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități.

Din păcate multe voci de persoane cu dizabilități au confirmat că tratamentul egal și accesul egal nu sunt realități în România. ”Nu vreau să i se mai vorbească asistentului și eu să fiu ignorată pentru că sunt în fotoliu rulant. Sunt invizibilă?”, ”Copilul meu cum nu poate participa la învățământ online. Nu are nici tabletă, nu are nici cum să se conecteze. Copiii cu dizabilități nu au dreptul să învețe?”, ”Dacă mama se imbolnăvește, având în vedere că sunt dependentă de ea, eu ce fac?”, ”Un surd suna la 113 când are nevoie de ajutor de urgență și trebuie să scrie și 15-20

de minute uneori, dând explicații unde se află și de ce sună. Sistemul e total ineficient dacă își e rău și nu poți scrie. Cine ne salvează?”  - sunt dovezile inegalității și lipsei de acces la servicii publice pentru cei cu dizabilități.

 

O altă problemă importantă e că și dacă sunt servicii private, create de Asociații de părinți sau alte ONG-uri, sprijinul slab spre inexistent de la

bugetul public sau reguli uneori aberante de funcționare și autorizare pun sub semnul întrebării existența în continuare a acestor servicii.

 

Dl Andre Muit, președintele FONSS a subliniat căaceste servicii sunt vitale pentru persoana cu dizabilitate și contractarea de servicii sociale de la furnizorii privați trebuie să devină o realitate, altfel e posibil ca foarte multe persoane cu dizabilități să nu aibă acces la servicii de recuperare și asistență.

 

Unii părinți au ridicat o problemă cu care se lovesc multe dintre Asociațiile de Părinți – riscul de pierde spațiul în care își desfășoară activitatile cu copiii, deoarece nu au resurse să plătească specialiștii. Alți părinți au vorbit despre marele neajuns creat de închiderea Centrelor de Recuperare pentru tinerii cu dizabilități, nemaiexistând astfel posibilitatea ca aceștia să poată socializa într-un mediufamiliar lor până atunci. Terapia și școala online reprezintă, de altfel,pentru copiii și tinerii cu dizabilități, o perioadă de stagnare și chiar de regres.

 

O altă mare problemă a părintilor care au copii cu dizabilități o constituie lipsa fondurilor pentru măști de protecție, material de dezinfecție și protecție, costurile depășind posibilitățile financiare ale multora dintre ei.

Acestea sunt doar o parte dintre întrebările pe care participanții la dezbatere l-au ridicat și la care au primit răspunsuri complete sau doar parțiale, dovadă că mai e ult de lucru până ce persoana cu dizabilități să fie inclusă și respectată și sprijinită în societate.

 

Tocmai de aceea este importantă proactivitatea persoanelor cu dizabilități și implicarea lor în tot ceea ce  în elaborarea Strategiei Naționale privind drepturile persoanelor cu dizabilități, aflată acum în dezbatere publică dar și proactivitate. 

O altă concluzie a fost că astfel de dezbateri și intâlniri la aceași masă (autorități, ONG-uri, persoane care au dizabilități) ar trebui să aibă loc mai des.

Chiar dacă viața noastră, a tuturor este dată peste cap de acest virus, e important ca măcar noi, cei din ONG-urile care oferim servicii sociale, să nu cedăm, să ne adaptăm și să ajutăm în continuare. In Centrele Star of Hope Romania am regândit totul și am decis să facem terapie 1 la 1, pentru că acești copii, părinții lor, au nevoie de ajutor. Dacă pentru noi e dificil, imaginați-vă cât de greu este pentru un părinte care are copil cu autism, de exemplu, care are nevoie de terapie de grup, în special”, a ținut să precizeze Aurora Vatamaniuc, presedinte executiv Fundația Star of Hope Romania.

Organizatorii multumesc partenerului media principal RADIO IASI și sunt recunoscători postului ARMONIA TV pentru realizarea

transmisiei LIVE pe pagina de facebook a Fundatiei Star of Hope!

 

De asemenea, organizatorii mulțumesc Ziarul de Iasi pentru tot sprijinul acordat în promovarea acestui eveniment.

Doar fiind solidari, oamenii pot schimba lucrurile în mai bine!

 

Înregistrarea dezbaterii poate fi urmarită accesând

https://www.facebook.com/RadioIasi/videos/648848762477841/

https://www.facebook.com/star.of.hope.ro/videos/1487311078126838

Galerie foto

 

 

 
. © 2013-2017 Star of Hope Romania - Declaratia de confidentialitate