Stiri

Dezbaterea online „Solidaritate pentru Dizabilitate”

Joi, 3 decembrie 2020, a avut loc dezbaterea online ”Solidaritate pentru Dizabilitate”, organizată de Fundația Star of Hope România, Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale (FONSS) și Federația Organizațiilor de Părinți care au Copii cu Dizabilități (FOPCD).

 

Participanții la au fost onorați de prezența Excelenței Sale, dna Therese Hyden, Ambasador al Suediei la Bucuresti. De asemenea, la

eveniment au participat și oficialitățile române: dna secretar de stat Maria Mădălina Turza, președinte al Autorității Naționale pentru Drepurile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții (ANDPDCA), reprezentanții Consiliului Județean Iași, DGASPC Iași, DAS Iași. Aceștia au ascultat și au dezbătut cu persoanele cu dizabilități și reprezentanții lor- părinți sau ONG-uri problemele întâmpinate în această perioadă de ei. Evenimentul a fost moderat de dna Mihaela Munteanu (jurnalist Radio Iași).

 

Organizatorii au dorit să marcheze astfel Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități, printr-un dialog nepătimaș dar onest între părinți, ONG-uri, și reprezentatanți au utorităților locale și naționale. Împreună au pus pe aceeași masă virtuală o parte dintre problemele grele cu care se confruntă acum, in această perioadă dificilă de pandemiei, persoanele cu diferite dizabilități (copii sau adulți).

 

Cei mai mulți dintre părinții participanți la dezbatere au ridicat problema gravă și fără niciun avertisment, cauzată de intârzierile mari (două sau chiar trei luni) în plata salariilor de asistenți personali, unii dintre ei neprimindu-și banii din luna septembrie. ”Din cauză că nu ne-am primit salariul de asistent personal, era să îmi taie utilitățile, la bancă nu am plătit rata, nu mai am bani nici de mâncare și nici de medicamente pentru copilul meu cu dizabilități… Mulți părinți riscă acum să fie dați afară din chirii!”, este mesajul unei mame din Baia Mare. În Iași o situație deosebită este în comuna Ciurea, unde un număr mare de asistenți personali au rămas fără singurele lor venituri.

Maria Mădălina Turza, președinte – secretar de stat ANPDCA, a explicat această situație dramatică prin faptul că ”pentru plata acestor salarii, în fiecare an se stabileste prin lege ce procent din această sumă se pune de la bugetul de stat și cu cât completează fiecare primărie, pe baza bugetului estimat corespunzător numărului de asistenți personali din localitate și că, plătind salariile asistenților personali integral din banii de la bugetul de stat, primăriile au epuizat banii. Acum se așteaptă deblocarea sumei restante din Fondul de Rezervă”.

Therese Hyden, Ambasador al Suediei la Bucuresti, a subliniat că și în această perioadă grea, persoanele cu dizabilități trebuie să beneficiaze de acces și egalitate. Excelența sa a remarcat  importanţa accesibilităţii la mediul fizic, social, economic şi cultural, la sănătate şi educaţie, la informare şi comunicare, pentru a da posibilitatea persoanelor cu dizabilităţi să se bucure pe deplin de toate drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, așa cum este menționat în CONVENȚIA ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități.

Din păcate multe voci de persoane cu dizabilități au confirmat că tratamentul egal și accesul egal nu sunt realități în România. ”Nu vreau să i se mai vorbească asistentului și eu să fiu ignorată pentru că sunt în fotoliu rulant. Sunt invizibilă?”, ”Copilul meu cum nu poate participa la învățământ online. Nu are nici tabletă, nu are nici cum să se conecteze. Copiii cu dizabilități nu au dreptul să învețe?”, ”Dacă mama se imbolnăvește, având în vedere că sunt dependentă de ea, eu ce fac?”, ”Un surd suna la 113 când are nevoie de ajutor de urgență și trebuie să scrie și 15-20

de minute uneori, dând explicații unde se află și de ce sună. Sistemul e total ineficient dacă își e rău și nu poți scrie. Cine ne salvează?”  – sunt dovezile inegalității și lipsei de acces la servicii publice pentru cei cu dizabilități.

 

O altă problemă importantă e că și dacă sunt servicii private, create de Asociații de părinți sau alte ONG-uri, sprijinul slab spre inexistent de la

bugetul public sau reguli uneori aberante de funcționare și autorizare pun sub semnul întrebării existența în continuare a acestor servicii.

 

Dl Andre Muit, președintele FONSS a subliniat căaceste servicii sunt vitale pentru persoana cu dizabilitate și contractarea de servicii sociale de la furnizorii privați trebuie să devină o realitate, altfel e posibil ca foarte multe persoane cu dizabilități să nu aibă acces la servicii de recuperare și asistență.

 

Unii părinți au ridicat o problemă cu care se lovesc multe dintre Asociațiile de Părinți – riscul de pierde spațiul în care își desfășoară activitatile cu copiii, deoarece nu au resurse să plătească specialiștii. Alți părinți au vorbit despre marele neajuns creat de închiderea Centrelor de Recuperare pentru tinerii cu dizabilități, nemaiexistând astfel posibilitatea ca aceștia să poată socializa într-un mediufamiliar lor până atunci. Terapia și școala online reprezintă, de altfel,pentru copiii și tinerii cu dizabilități, o perioadă de stagnare și chiar de regres.

 

O altă mare problemă a părintilor care au copii cu dizabilități o constituie lipsa fondurilor pentru măști de protecție, material de dezinfecție și protecție, costurile depășind posibilitățile financiare ale multora dintre ei.

Acestea sunt doar o parte dintre întrebările pe care participanții la dezbatere l-au ridicat și la care au primit răspunsuri complete sau doar parțiale, dovadă că mai e ult de lucru până ce persoana cu dizabilități să fie inclusă și respectată și sprijinită în societate.

 

Tocmai de aceea este importantă proactivitatea persoanelor cu dizabilități și implicarea lor în tot ceea ce  în elaborarea Strategiei Naționale privind drepturile persoanelor cu dizabilități, aflată acum în dezbatere publică dar și proactivitate. 

O altă concluzie a fost că astfel de dezbateri și intâlniri la aceași masă (autorități, ONG-uri, persoane care au dizabilități) ar trebui să aibă loc mai des.

Chiar dacă viața noastră, a tuturor este dată peste cap de acest virus, e important ca măcar noi, cei din ONG-urile care oferim servicii sociale, să nu cedăm, să ne adaptăm și să ajutăm în continuare. In Centrele Star of Hope Romania am regândit totul și am decis să facem terapie 1 la 1, pentru că acești copii, părinții lor, au nevoie de ajutor. Dacă pentru noi e dificil, imaginați-vă cât de greu este pentru un părinte care are copil cu autism, de exemplu, care are nevoie de terapie de grup, în special”, a ținut să precizeze Aurora Vatamaniuc, presedinte executiv Fundația Star of Hope Romania.

Organizatorii multumesc partenerului media principal RADIO IASI și sunt recunoscători postului ARMONIA TV pentru realizarea

transmisiei LIVE pe pagina de facebook a Fundatiei Star of Hope!

 

De asemenea, organizatorii mulțumesc Ziarul de Iasi pentru tot sprijinul acordat în promovarea acestui eveniment.

Doar fiind solidari, oamenii pot schimba lucrurile în mai bine!

 

Înregistrarea dezbaterii poate fi urmarită accesând

https://www.facebook.com/RadioIasi/videos/648848762477841/

https://www.facebook.com/star.of.hope.ro/videos/1487311078126838

Galerie foto